Tillbaka till alla evenemang

Att möta en människa - inte en diagnos.

  • 6 Norrtullsgatan Stockholm, Stockholms län, 113 26 Sweden (se karta)

Anmälan

Dagen vänder sig i första hand till sig som placerar inom LSS och är socialsekreterare, placerare, samordnare eller chef inom social omsorg. Utbildningsdagen är helt kostnadsfri där kaffe, frukostsmörgås och lunch ingår.

Välkommen med din anmälan!

Dagens agenda

08.00 Registrering och morgonkaffe inkl. smörgås.

09.00 Allmän information om dagen.
(Inbjudan att skicka in frågor/reflektioner som samlas ihop under panelsamtalet.)

09.15* Komplexa ärenden inom LSS- ett praktiskt stöd för utredning och bedömning

Agneta Björck inleder dagen med att fokusera på komplexa ärenden, där du med de olika delarna i föreläsningen kan få stöd i att avgränsa ditt ansvar. Få med dig ett underlag för att begära stöd och en förklaring från hälso och sjukvården med fokus på habilitering, psykiatri och neurologi.

Agneta kommer bland annat att gå in på följande fokusområden:

  • PANS - hur kan vi förstå och uppmärksamma?

    - Kunskap och förklaring av ett sjukdomstillstånd som drabbar barn och unga, och som kvarstår hos vuxna. PANS kan innehålla symtom som hör hemma i personkretsgrundande diagnoser.

    -Ett sjukdomstillstånd som behöver förstås och förklaras för att ge bästa möjliga insatser. 

  • Trauma IF/Autism och självskadebeteende

    - Få verktyg i hur du får förståelse och skapar trygghet i utredningar utifrån de konsekvenser trauma kan ge, och koppla ihop det med praktiskt bemötande. Vi går även in på självomsorg för dig som handläggare.

10.15 Förmiddagskaffe och besök hos utställare.

11.00* Att förstå och underlätta samtal

Anna Sjölund föreläser om varför det är svårt för personer med kognitiva funktionsnedsättningar att besvara öppna frågor, och ger konkreta verktyg i hur du kan arbeta för att underlätta för klienten. Hon ger oss enkla och användbara tekniker för att anpassa och effektivisera samtalen och kommunikationen genom olika visuella kommunikationstöd, skalor och påståendeformulär som hjälpmedel och hur du kan förebygga svårigheter genom att ha anpassad möblering vid mötesbordet.

12.15 LUNCH

13.15* Positiva mötens magi: Att förstå och bli förstådd

Denna inspirerande föreläsning belyser betydelsen av att skapa positiva och givande möten mellan individer och handläggare. Genom att dela personliga erfarenheter ger Anna Planting Gyllenbåga en inblick i hur dessa möten kan bli till givande och meningsfulla samarbeten. Fokus ligger på att utforska strategier och verktyg för att underlätta kommunikationen och skapa en atmosfär av ömsesidig förståelse.

Genom att lyfta fram framgångsrika exempel och positiva mötesupplevelser illustreras hur handläggare kan spela en nyckelroll i att stödja och underlätta för personer med autism. Anna betonar vikten av att skapa en trygg och inkluderande miljö under möten, vilket kan bidra till att minska stress och öka självförtroendet hos personer med autism. Genom att utforska möjligheter till anpassningar och att bemöta individuella behov kan handläggare skapa en positiv inverkan i vardagen för personer med autism.

Denna föreläsning syftar till att inspirera handläggare att vara medvetna om sin roll i att främja positiva möten och att skapa en atmosfär där personer med autism känner sig förstådda och respekterade. Genom att lyfta fram de positiva aspekterna av samarbete och kommunikation strävar föreläsaren efter att bygga broar för ökat samförstånd och gemenskap. Kom och ta del av insikterna som kan göra en verklig skillnad i möten med handläggare och skapa en grund för framgångsrika och givande samarbeten.

14.15 Eftermiddagskaffe och besök hos utställare.

14.45 Panelsamtal
Föreläsarna besvarar frågor från publiken och samtalar kring de olika ämnerna, hur de hänger ihop och hur du som yrkesverksam kan arbeta för att ännu bättre bemöta dina klienter.

15.45 Utvärdering av dagen och avslut.

* Med reservation för ändring i talarordningen

Föregående
Föregående
3 maj

Att möta en människa - inte en diagnos.