Tillbaka till alla evenemang

Tema: Gängkriminalitet

  • Uppsala Konsert & Kongress 1 Vaksalagatan Uppsala, Uppsala län, 753 31 Sweden (se karta)

Anmälan

Med anledning av samhällsläget i Sverige och den ökade kriminaliteten kommer några utvalda utbildningstillfällen under 2024 att fokusera på temat Gängkriminalitet. Få med dig nya verktyg i hur du kan bemöta klienter som befinner sig i eller som lämnat gärngkriminalitet, och få möjlighet att diskutera med kollegor och experter på ämnet.

Utbildningsdagen är helt kostnadsfri där kaffe, frukostsmörgås och lunch ingår.

Välkommen med din anmälan!

Dagens agenda

08.00 Registrering och morgonkaffe inkl. smörgås.

09.00 Allmän information om dagen.

09.15* Vägen ut: En personlig berättelse om att bryta mönster

Mehdi Adnan Mossas föreläsning ger en djup inblick i missbruk och kriminalitet med utgångspunkt i hans egna erfarenheter och yrkesroll. Han belyser riskfaktorer för unga i dysfunktionella familjer med hederskontext och analyserar drivkrafter och motgångar i kriminella miljöer, inklusive organiserad brottslighet som Mc-gäng och förortsgäng.

Fokus ligger på förebyggande åtgärder, där Mehdi presenterar konkreta förslag baserade på forskning och sina egna erfarenheter som familjebehandlare. Han delar även insikter om vägen ut ur kriminalitet och framgångsfaktorer för unga och vuxna avhoppare. Mehdis engagemang som operativ chef på avhopparverksamhet ger föreläsningen praktisk relevans och gör den inspirerande och handlingsinriktad. Sammantaget är det en tankeväckande resa från utmaningar till lösningar och hopp.

10.15 Förmiddagskaffe och besök hos utställare.

11.00* Gängkriminalitetens snabba anpassningsförmåga för att hitta nya offer att rekrytera

I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle. I sin bok ”Mitt ibland oss” träffade hon huvudpersonerna själva: dem som beställer morden, dem som lever med ett pris på sitt huvud och dem som rekryterar narkotikans barnsoldater.

Föreläsningens huvudfokus är gängkriminalitetens snabba anpassningsförmåga för att aktivt hitta och rekrytera nya offer, i ljuset av samhällets motåtgärder som hemlig tvångsavlyssning och punktmarkering av redan kända unga individer. Cetin kommer att granska och analysera hur de kriminella gängen anpassar sina strategier för att hitta och locka in nya offer i en ständig kamp mot polisens insatser. Genom att dela insikter från sina möten med både offren och förövarna kommer föreläsningen erbjuda en förståelse för de komplexa dynamikerna inom gängvåldet, samt ge utrymme för reflektion och diskussion kring hur samhället kan navigera.

12.15 LUNCH

13.15* Från gator till gemenskap: En proaktiv ansats mot gängkriminalitet och våld i nära relationer

Markus Antonsson, en erfaren polis med över två decenniers erfarenhet och för närvarande verksam inom Brottsoffer och personssäkerhetssektionen (BOPS) inom Polismyndigheten, har en djup förståelse för gängrelaterad brottslighet. Genom sitt arbete, särskilt inom IGOR-projektet, har Markus samlat omfattande kunskap och idéer om hur samhället kan bekämpa denna typ av kriminalitet. Markus betonar att många av de unga killar som dras in i gängkriminalitet har sina rötter i våldsnormaliserade hem där de antingen varit offer för våld eller blivit indragna i våldsamma miljöer. Denna våldsamma bakgrund fungerar som en grogrund för att de ska hamna i nätverksrelaterad brottslighet och senare engagera sig i våldshandlingar i nära relationer.

Genom att fokusera på att bygga förtroende och tillit med dessa unga killar, tror Markus att samhället kan göra betydande framsteg i att bryta den onda cirkeln av våld och brottslighet. Han framhäver att en långsiktig och proaktiv strategi är avgörande för att adressera gängrelaterad brottslighet och att erbjuda unga människor alternativ till den kriminella banan. Med sin expertis och erfarenhet kommer Markus att presentera en metodik för att bekämpa gängkriminalitet och samtidigt minska förekomsten av våld i nära relationer. Dagens föreläsning äger rum inom ramen för Markus eget företag och sker inte under polisiär arbetstid.

14.15 Eftermiddagskaffe och besök hos utställare.

14.45* Ett Stopp för Ung Rekrytering: Socialtjänstens Handbok mot Kriminella Nätverk

En specialanpassad föreläsning med kommunpolis John Norberg som riktar sig till socialtjänstens professionella och andra involverade i att säkra våra samhällens framtid. Under denna föreläsning kommer vi att utforska de grundläggande strukturerna i kriminella nätverk, djupdyka i hur unga rekryteras in i kriminalitet och analysera tänkbara orsaker till dagens utmanande situation.

 Föreläsningen inkluderar:

  • Kriminella nätverkets uppbyggnad: Få en insikt i hierarkin och rollerna inom kriminella nätverk för att förstå deras mekanismer och strategier.

  • Ung rekrytering: Utforska de taktiker och metoder som används för att locka unga in i kriminella handlingar och hur socialtjänsten kan vara proaktiva för att motverka detta.

  • Orsaker till dagens situation: Analysera möjliga orsaker till varför unga dras till kriminalitet idag och hur vi som samhälle kan adressera dessa grundläggande frågor.

Denna föreläsning syftar till att utrusta socialtjänsten med konkreta verktyg och fördjupad kunskap för att effektivt skydda barn från att fastna i kriminella nätverk. Vi kommer att fokusera på er roll, utmaningarna ni står inför och hur ni kan agera som en skyddande kraft för samhällets mest sårbara medlemmar.

15.45 Utvärdering av dagen och avslut.

* Med reservation för ändring i talarordningen

Föregående
Föregående
11 april

Tema: Gängkriminalitet

Nästa
Nästa
12 september

Tema: Gängkriminalitet